Siirry suoraan sisältöön
eDocker » Mediablogi » Digisyrjäytyminen – Uhka vai mahdollisuus?

Digisyrjäytyminen – Uhka vai mahdollisuus?

  • Janne 
Digiaika mahdollistaa monia asioita, joista aiemmin vain haaveilimme.

Digisyrjäytyminen on noussut termiksi vasta äskettäin. Se on uusi ilmiö, josta tiedetään vielä vähän. Digisyrjäytymisellä tarkoitetaan eristäytymistä tai putoamista pois niin kutsutusta normaalista sosiaalisesta verkostosta. Ihminen on laumaeläin ja meidän lajillemme on ominaista liikkua laumoissa ja olla sosiaalisessa kanssakäymisessä toisten lajin edustajien kanssa. Digiaika on muuttanut tätä käytösmallia siinä määrin, ettei vielä tiedetä tämän syrjäytymismuodon vaikutuksia.

Uusi muoto sosiaalisuudesta vai digisyrjäytyminen

Nykyaikana on helppoa siirtää koko elämä verkkoon ja digimaailmaan. Kaikki palvelut, mitä ikinä keksimme tarvita löytyvät internetistä. Netti on myös täynnä erilaisia keskustelupaikkoja ja alustoja, mistä voimme etsiä uusia tuttavia tai samanhenkistä juttuseuraa. Henkilön ei tarvitse poistua kotoaan löytääkseen uusia ystäviä, tehdäkseen ostoksia tai lukeakseen lehtiä. Kaikki löytyvät verkosta. Halutessaan voi siis eristäytyä ja pysyä kotona.

Digiaika on kutistanut maapallon. Voit löytää uusia ystäviä tuhansien kilometrien päästä. Jutella heidän kanssaan videopuheluita ja tutustua heihin poistumatta kotoa. Voit löytää ystäviä, joita et olisi ehkä koskaan tavannut ilman internetiä. Erilaiset viestipalvelut myös mahdollistavat sen, ettei sinun välttämättä tarvitse puhua keskustelukumppanillesi kasvotusten. Voit kirjoitella hänen kanssaan ja se on monille mahdollisuus, mitä ilman he eivät pystyisi tutustumaan uusiin ihmisiin.

Avoimin mielin kohti uutta

Meidän täytyy tiedostaa digiaikaan liittyvät uhkat ja ongelmat sekä ymmärtää, mitä digisyrjäytyminen yksilötasolla tarkoittaa. Näin voimme myös hallita digiaikaa ja hyödyntää sen parhaita puolia. Avoimin mielin uuteen suhtautuminen auttaa aiheen tutkimisessa. Olemme saaneet jo kutistettua maapallon ja välimatkat kadotettua. Mitä mahdollisuuksia on vielä käyttämättä?

Avainsanat: