Paikallislehti

Kuinka paikallislehti siirtyi paperista mobiiliin

Monilla lehdillä on yhteyksiä paikallisradio -toimintaan ja sen pohjalta on voitu yhdistää voimia uutisoinnissa. Paikalliset uutiset ovat saaneet lisäväriä siitä, että niihin on videoiden lisäksi voitu lisätä ääniklippejä radion puolelta. Kaikkia näitä elementtejä voi lisätä lehden lukijasovellukseen. Uutistarjonta monipuolistuu ja uutissyöte pysyy reaaliaikaisena. Mobiilisovellus tarjoaa lukijalle lehden digimuodossa ja lehti mahtuu näin ollen pieneen tilaan sekä on aina luettavissa. Varsinkin nuoremmalle väelle on itsestään selvää, että lehti luetaan mieluummin mobiilista kuin aamukahvilla paperisessa muodossa. Eihän tänä päivänä enää ole aikaa aamuisin viettää tuokiota sanomalehden ääressä vaan on kiirehdittävä töihin tai milloin mihinkin. Lehden mobiiliversiot eivät tosin syrjäytä lehteä kokonaan vaan on painetulle lehdelle jatke tai sen lisäpalvelu.

Paikallislehti, joka tarjoa tällaisen lukunautinnon mobiilissa, tarjoaa lukijoilleen ehdottomasti lisäarvoa ja konkretiaa. Lukusali 24/7 -sovellus on palvelu ja sieltä löytyy julkaisuja eri aihealueilta. Sovellus on ladattavissa App Storesta tai Google Play:sta.

Lukusali 24/7 on julkaisujen lukemiseen ja julkaisemiseen

Lukusali 24/7 -sovelluksesta löytyvät aikakausilehti -tyyppiset julkaisut. Niistä osa on tarjolla täysin ilmaiseksi ja osa vaatii maksun. Joidenkin lukeminen vaatii kirjautumista. Paikallislehtien Lukusali 24/7 puolestaan oli Pohjois-Karjalan Kirjapaino Oy:n portaali, jonka kautta saattoi lukea näiden tytärlehtien uutisia. Myöhemmin sovellus korvautui PKK Paikallislehdet -sovelluksella.

Paikallislehtien panostaminen mobiilisovelluksiin on oikeastaan ollut ajan sanelemaa. Käyttöä näille sovelluksille on huomattavan paljon, joten kehitys tulee jatkumaan edelleen. Ne tarjoavat lukijoille näköislehdet, videoita, urheilua, uutisten virtaa tuoreista asioista sekä monista löytyvät myös ajan hengen mukaisesti omat sääsivustot. Parasta sovelluksissa ovat uutisilmoitukset eli viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista saa lukija heti tietoa tuoreeltaan.

Raitti -lukusovellus on digiaikaa

Raitti on myöskin mobiilisovellus, jolla on voinut lukea joitakin sanomalehtiä sekä näiden verkkouutisia. Paikallisten digiuutisten seuraaminen on helppoa, koska nämä sovellukset ovat yleensä ilmaisia. Digilehtiä voi tilata ilman varsinaista lehtitilausta, mutta tällöin sisältö jää hiukan rajatuksi. Useiden lukusovellusten kautta on mahdollista saada myös rahanarvoisia etuja paikallisiin yrityksiin. Sovelluksen push -viesteillä lukijalle ilmoitetaan uusista uutisista.

Lukusovellukset ovat vieneet sanomalehtien ja aikakausilehtien kehitystä eteenpäin. Digitaalinen sovellus edistää lukijoiden kiinnostusta uudella tavalla sekä tuskin kehitys jää näiden varaan. Mitä uutta on tulossa muutaman vuoden päästä, sitä lienee vaikea täysin ennustaa. Tietynlainen vuorovaikutus lukijan ja sanomanlehden välillä tulee varmasti lisääntymään. Sanomalehtien on ollut pakko vastata digiajan haasteeseen ja tähän mennessä suuntaus on ollut juuri oikea.

Paikallislehti
Paikallislehti

Paikallislehti ja paikallinen radio

Millaista yhteistyötä paikallislehti ja paikallinen radio voivat kehittää keskenään? eDocker on ollut hyvä työkalu monimediatyössä, joten selvitimme hiukan tarkemmin, millaista yhteistyö voisi parhaimmillaan olla. Ensisijaisesti juttujen aiheita voi vaihdella puolin ja toisin, mutta myös mainosmyynti voi kehittyä yhteistyönä. Monikanavaisuus kertoo modernista otteesta sekä lukioiden ja kuuntelijoiden huomioimisesta. Molemmat uutiskanavat ovat tärkeitä eivätkä syö asiakkaita toisiltaan. Yhteistyössä voi syntyä uusia työmuotoja ja uusia tapoja uutisoida tärkeistä paikallisista aiheista.

Paikallisradio on eri asia kuin alue- tai maakuntaradio, jota Yle ylläpitää. Paikallinen toiminta eroaa siinä, että lähetinteho ja lähetyssisältö ovat erilaiset. Tulonsa nämä paikalliset kanavat saavat mainosajan myynnistä eikä liikevaihto näin ollen nouse kovin huikeisiin lukemiin. Tämäkin toiminta on pikku hiljaa ketjuuntunut ja sen myötä päässyt kehittymään eteenpäin vahvemmalla pohjalle. Näiden radioiden historia ei ole vielä kovin pitkä vaan se on alkanut vuonna 1985 Radio Lakeuden toimesta.