Siirry suoraan sisältöön

Digitaalinen sovellus

Nykypäivän sanomalehti on digitaalinen sovellus

Hesarin HS sovellus auttaa lukijaa kokemaan kaiken olennaisen. Tarjolla on kuuntelemista, katselua ja lukemista. Sen tarjonnassa on asiaa pitkin ja poikin maailmaa, laajoja reportaaseja sekä live-lähetyksiä. Tämän sovelluksen parhaita puolia onkin se, että sieltä saa lukeakseen myös kansainväliset uutiset. Uutisia voi yhtä lailla kuunnella kuin lukeakin. Joten se tuo ainakin vaihtelua päivän uutistarjontaan. Hesarin tarjonta on todella laajaa ja kuten monessa muussakin sovelluksessa, itselleen voi valita niin sanotun Sinulle -osion. Sinne voi koota itseään kiinnostavat jutut. Samoin artikkelit, joita ei ehdi heti lukea, voi tallentaa ja lukea siinä vaiheessa, kun on enemmän aikaa. Ja kaikkea tätä voi tehdä ilman sanomalehden sivujen rapinaa.

Digitaalinen sovellus on usein toteutettu koneoppimisella, joten se oppii nopeasti, mistä aiheista lukija tykkää ja tarjoaa näitä artikkeleita edellisten lukutottumusten mukaan. Raitti -sovellus on tarkoitettu vähän pienemmille lehdille, mutta se ei häviä ominaisuuksissa lainkaan.

Raitti tuo lehdestä enemmän esille

Digitaalisten sovellusten rooli on oikeastaan tuoda lukijan silmien eteen rikastettua sisältöä. Paperilehteen ei saada kaikki digitaalisen lehden ominaisuuksia, joten sisältö näyttäytyy monipuolisemmassa muodossa sovelluksen kautta. Näköislehteä voi lukea missä ja milloin vain eikä siihen tarvitse kuin toimivan netin. Lehteä voi lukea kännykällä, tietokoneella tai tabletilla.

Lukijat monesti nauttivat myös siitä, että pitkiä juttuja ei tarvitse välttämättä lukea kokonaan. Otsikko sekä lyhyt ja hyvä tiivistelmä kertovat uutisesta paljon. Myös videot kiehtovat monia ja sitä pidetäänkin lukusovellusten parhaimpana ominaisuutena. Ja toinen asia, mikä on lukijoiden mieleen, voi käydä helposti etsimässä jonkin vanhan lehden arkistosta ja lukea jutun, joka on saattanut jäädä kesken.

Ylen mobiilisovellus

Yle on keskittynyt tarjoamaan uutisia valtakunnallisesti, maakunnista ja ulkomailta. Tarjolla on monipuolisesti videoita, tekstiä ja puhetta. Myös Ylellä on käytössä mobiilisovellus, johon voi itselleen koota asetuksista sopivat aihepainotukset, mistä uutislähteistä uutiset haluaa sekä mistä uutisista haluaa ilmoituksia. Mobiilin ruudulla saa näppärästi rullattua uutisia ja niistä huomaa nopeasti, että osa on videoita ja osan voi lukea selaimessa.

Ymmärrettävää on, että paikallislehti ei välttämättä pääse samanlaiseen lopputulokseen Ylen kanssa. Mutta ei myöskään voi vähätellä niiden tarjoamia sovelluksia. Paikalliset uutiset ovat omalla tavallaan kiehtovia, koska niissä korostuu paikallisuus ja lukijalle tärkeät asiat. Lukemalla uutisia useammasta eri sovelluksesta saa helposti hyvän kuvan siitä, mitä maailmalla on päivän aikana tapahtunut. Eikä tarvitse avata sanomalehteä, televisiota tai radiota.

Digitaalinen sovellus
Digitaalinen sovellus

Digitaalinen sovellus on mullistanut uutisten lukemisen

Moni lukija on todennut, että digitaalinen sovellus on muokannut kiinnostusta uutisista positiiviseen suuntaan. Ei tarvitse olla television tai lehden ääressä, koska mobiilisovellus on aina mukana ja katsottavissa. eDocker ja sen tyyppiset sovellukset ovat tehneet uutisoinnista nopeaa ja käyttäjäläheisempää. Uutisia voidaan työntää eetteriin silloin, kun ne tapahtuvat tuoreeltaan. Se pitää lukijoiden mielenkiintoa yllä. Myös ajantasaiset videot helpottavat uutisten seuraamista. Sovellukset eivät välttämättä kilpaile keskenään vaan ne ovat lähinnä kohdistuneet erilaiseen uutisointiin joko paikallistasolla tai valtakunnallisesti.

Jännityksellä voi jäädä odottamaan, mikä on seuraava askel näiden sovellusten kehittämisessä. HS sovellus, Ylen sovellus tai paikallislehtien sovellukset ovat mielenkiintoinen ajan ilmiö. Kehitys ei jää näiden varaan, vaikka näissä sovelluksissa tuntuu olevan jo kaikki mielenkiintoinen, miten uutistarjontaa voi tuoda lukijalle. Aivan varmaa on kuitenkin, että 20 vuoden päästä nämä kaikki ovat osaltaan vanhentuneita ja tilalle on tullut jotain vielä modernimpaa, josta uutiset sisäistetään jälleen uudella tavalla.