Medianomi on ammattikorkeakoulussa suoritettava tutkinto, joka antaa mahdollisuuden työskennellä erilaisissa sekä monipuolisissa viestinnän tehtävissä. Opiskelujen yhteydessä on oivallettava tietynlainen ammattisivistys sekä on oivallettava ymmärrys kulttuuriin. Töitä voikin tehdä opiskelujen jälkeen toimittajana, graafisena suunnittelijana, video- tai valokuvaajana, tiedottajana tai yhtä lailla tuottajana. Tämän työn hyviä puolia onkin se, että pystyy suuntautumaan monikanavaisesti ja tällaista laaja-alaista osaamista tarvitaan myös yrityksissä.
Medianomi, opiskelua myös joustavasti verkossa
Joskus on jo elämä vienyt töiden pariin ja takana saattaa olla yksi AMK -tutkinto. Jos kiinnostusta ja halua sekä toisaalta tarvetta riittää, voi medianomi verkko-opinnot olla hyvä täydentävä opintokokonaisuus esimerkiksi kaupallisen alan opinnoille. Sinulle avautuu mahdollisuus työskennellä erilaisissa media-alan projekteissa suunnittelun ja taloudenpidon toteutuksissa. Media-alalla mahdollisuuksia on paljon, koska alan työntekijät koulutetaan melkoisiksi monialan yrittäjiksi tai työntekijöiksi.
Verkko-opinnot ovat joustavia ja niitä voi tehdä työn ohessa. Jos sinulla on kaupallinen koulutus ja työkokemusta, eivät opinnot vie kuin 2,5 vuotta. Työkokemus voi kattaa yritystoimintaa tai viestintä- sekä mediaprojekteja. Koulutukseen haettaessa työkokemusta sekä aiempia opintoja arvioidaan oppilaitoksessa todistusten, kirjoittamasi ansioluettelon sekä ennakkotehtävien onnistumisen perusteella. Itse opiskelu tapahtuu verkossa, joten voit rauhassa työskennellä opiskelujen ajan.
Medianomi verkko-opinnot ovat itsenäistä opiskelua
Mediatuotannon koulutus, josta valmistut jossakin vaiheessa medianomiksi, on mahdollista suorittaa lähes täysin verkossa. Medianomi -opiskelut aloitetaan lähijaksolla, jotka kestävät 3-4 päivää ja sen jälkeen opintoja voi suorittaa missä sattuu kulloinkin olemaan. Verkossa on kuitenkin online -työskentelyä. Sitä on noin 2-3 kertaa kuukaudessa. Se on yksi keskeinen osa oppimista, joten se on otettava huomioon, kun itselleen laatii opiskeluaikataulua.
Medianomi -koulutukseen voi tietenkin saada vaihtelua, jos jonkin verran pystyy suorittamaan lähiopetuksen valintamahdollisuuksia. Mutta se ei todellakaan ole tarpeen, jos lähiopetukseen osallistuminen on mahdotonta. Online -työskentely vaatii toimivan verkkoyhteyden lisäksi myös videoyhteyttä, joten se pitää huomioida ennen kuin hakee koulutukseen tai ainakin sen jälkeen, kun valinta on suoritettu.
Mielenkiintoisia aiheita
Opintoihin sisältyy mielenkiintoisia aiheita kuten luovaa suunnittelua, konseptointia, liiketoiminta- sekä projektiosaamista. Opiskelujen päätteeksi tehdään luonnollisesti opinnäytetyö ja opinnot sisältävät paljon harjoittelua. Ehkä siitä ei kannata lyödä vetoa valmistutko vaiko et, vaan vedonlyönti antaa enemmänkin mahdollisuuden saada pieniä lisärahoituksia opiskeluihin, jos hyvin onnistut kohteen valinnassa. Vedonlyönnissä onkin paljon erilaisia kohteita urheilun sekä e-urheilun puolella. Niihin kannattaa tutustua oikein ajan kanssa löytääkseen itselleen sopivat lajit.
Journalismi on mielenkiintoinen ja varsin monipuolinen ala. Painettujen uutisten lisäksi tarjontaa löytyy myös radion ja television kautta. Yhä laajeneva kokonaisuus on tuottaa julkaisuja internetissä ja sitä kutsutaankin verkkojournalismiksi. Se on muodostunut omaksi kokonaisuudekseen sisältäen tiettyjä sosiaalisia sekä viestinnällisiä käytäntöjä. Journalismin alalajeja on useita.
Mitä medianomi opiskelee?
Digiaika edennyt askel kerrallaan melkoisella vauhdilla ja siksi media-alan osaajille on entistä enemmän tarvetta. Opinnoissa perehdytään tuottajan, sisällöntuottajan sekä laajasti projektipäällikön tai -koordinaattorin tehtäviin. Siinä opetellaan hallitsemaan erilaisia projekteja, jotka liittyvät markkinointiin, viestintään tai media-alaan. Näille kaikille on yhteistä se, että työt tapahtuvat yleensä projektiluonteisesti ja niillä voi olla myös suhteellisen kireät aikataulut.
Koulutukseen on sisällytetty projektiopintoja. Niiden avulla pääsee hyvin soveltamaan omaa osaamista. Lisäksi harjoittelu antaa mahdollisuuden perehtyä ammattialan tehtäviin sellaisessa ympäristössä, jonka olet itse päässyt valitsemaan. Nämä tilanteet ovat ensiarvoisen tärkeitä verkostoitumisessa joko yrityksiin tai muihin alan ihmisiin.
Medianomi voi toimia myös yrittäjänä. Jo opiskelujen aikana voi hankkia sekä kokemusta ja rahaa tekemällä osa-aikaisia töitä. Lyhytaikaisia projekteja on varmasti paljon tarjolla ja niitä kannattaa heti poimia itselleen, jos siihen vain tulee mahdollisuus. Toiminimellä on mahdollisuus tehdä töitä eikä rahaa kulu turhaan kuten kevytyrittäjänä, jossa on paljon tarpeettomia kuluja aivan rutiininomaisiin tehtäviin.